Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας, 4(2) 2017.

OMET Cahiers Couvert Jully 2017

Τa Τετράδια της ΟΜΕΤ, 4(2) 2017

Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας αποτελούν σύντομες αναλύσεις γύρω από επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Στη σύνταξη των Τετραδίων συμμετείχαν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σε αυτό το 8ο τεύχος των «Τετραδίων της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας» εξετάστηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2017-Ιουλίου 2017. Αυτά είναι: α) η χρήση του κρίσιμου δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017 από την ισλαμική ηγεσία της χώρας στην εσωτερική πολιτική σκηνή και η πορεία της προς ένα απολυταρχικό καθεστώς, β) η πρωτοβουλία της ισλαμικής ηγεσίας να ιδρύσει Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο με κρατικά κεφάλαια για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας, και γ) η προσπάθεια δημιουργίας τεχνιτής έντασης στο Αιγαίο, με κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, λίγο πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017 στην Τουρκία, προκειμένου να επιτευχθεί η συσπείρωση του τουρκικού λαού γύρω από την ηγεσία του.

Οι αναλύσεις αυτές είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησαν δόκιμοι ερευνητές της «Ομάδας Έρευνας Τουρκίας» (ΟΜ.Ε.Τ.) του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών, οι οποίοι είναι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι αναλύσεις αυτές στόχο έχουν να περιγράψουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας βάσει της παρατήρησης και μελέτης, καθώς και να τις ερμηνεύσουν βάσει θεωριών των Διεθνών Σχέσεων. Η συστηματική έρευνα γύρω από τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, που γίνεται στους κόλπους της ΟΜ.Ε.Τ. από τα μέλη της, αποσκοπεί στο να συμβάλει στην αρτιότερη δυνατή κατάρτιση των νέων ερευνητών μας.

Το αρχείο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τα Τετράδια της OMET, 4(2) 2017