Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών – 2(1-2) 2017

ETEM Journal Eurasia 2 (1-2) 2017

Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών – 2(1-2) 2017

Στο δεύτερο τόμο των «Τετραδίων Ευρασιατικών Μελετών» αναλύονται ορισμένες από τις πιο σημαντικές πολιτικό-διπλωματικές και οικονομικές, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τις αλληλεπιδράσεις των κυρίαρχων μονάδων της Ευρασίας, τη χρονική περίοδο Ιουλίου 2016–Ιουνίου του 2017. Τα θέματα που εξετάζονται είναι τα εξής:

α) Οι διακρατικές σχέσεις της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν και τις συνέπειες της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στις οικονομίες των δύο χωρών.

β) Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας με έμφαση στα τεκταινόμενα στην  περιοχή της Μοσούλης.

γ) Η στρατηγική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο θέματα στρατηγικής και ενέργειας.

δ) Το σχέδιο «Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού» και η τολμηρή προσπάθεια του Πεκίνου να ηγηθεί μιας οικονομικής «παγκοσμιοποίησης».

Οι αναλύσεις των Τετραδίων είναι αποτέλεσμα κοπιώδους ερευνητικής προσπάθειας των μελών των επιστημονικών Ομάδων Έρευνας του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (Ε.Τ.Ε.Μ.). Στην προσπάθεια αυτή, τα μέλη των Ομάδων Έρευνας, οι οποίες απαρτίζονται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πλαισιώθηκαν από επιστήμονες –συνεργάτες του Ε.Τ.Ε.Μ.– που έχουν ειδικευτεί σε θέματα Ευρασίας.

Στόχος των αναλύσεων των Τετραδίων αυτών είναι η εξοικείωση των νέων ερευνητών με την επιστημονική έρευνα, περιγραφή και ερμηνεία των φαινομένων της εσωτερικής και διεθνούς τάξεως των κυρίαρχων –και μη κυρίαρχων– υποκειμένων της Ευρασίας και της περιοχής που το περιβάλλει. Αυτό επιδιώκεται μέσω της χρήσης των επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών που προσφέρουν οι Πολιτικές Επιστήμες και κυρίως ο κλάδος των Διεθνών Σχέσεων.

Το αρχείο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών, 2(1-2) 2017