Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Η τετραμερής διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών τού Νοτίου Καυκάσου και η Συμφωνία για την κατασκευή διαδρόμου μεταφοράς αγαθών» – Αρ.6, 9 Μαΐου 2018

 «Η τετραμερής διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών τού Νοτίου Καυκάσου και η Συμφωνία για την κατασκευή διαδρόμου μεταφοράς αγαθών»

Info Note Caucasus No 6 May 2018

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – Αρ.6, 9 Μαΐου 2018

Στις 15 Μαρτίου 2018, υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τού Αζερμπαϊτζάν, τής Τουρκίας, τής Γεωργίας, και τού Ιράν με σκοπό τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς και διαμετακόμισης αγαθών που θα συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με την Ευρώπη. Η Συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο τού 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ τού Μπακού, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διήρκησε τρεις μέρες και συμπεριλάμβανε στην ατζέντα του μια πληθώρα θεμάτων. Η Συμφωνία αυτή έχει μεγάλη σημασία για τα τέσσερα γειτονικά κράτη και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί στον Καύκασο λόγω χρόνιων και άλυτων μέχρι σήμερα- διαφορών, όπως εκείνη τού Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, της κατάστασης στην Κριμαία, της Ν. Οσετίας κ.ο.κ., αλλά και τις γενικότερες ανακατατάξεις στην γύρω από τον Καύκασο περιοχή, όπως το Συριακό με πολλές χώρες να εμπλέκονται άμεσα στη διαμάχη. Στο παρόν Ενημερωτικό Σημείωμα γίνεται αναφορά στο πολιτικό συγκείμενο της υπογραφής της Συμφωνίας, καθώς και στον απόηχο των συζητήσεων και των αποφάσεων που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων κρατών.

map_BTK_line 2

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Η τετραμερής διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών τού Νοτίου Καυκάσου και η Συμφωνία για την κατασκευή διαδρόμου μεταφοράς αγαθών» – Αρ.6, 9 Μαΐου 2018.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.