Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Το Δημοψήφισμα του Κιργιστάν της 11ης Δεκεμβρίου 2016» – Αρ.3, 30 Ιανουαρίου 2017.

Το Δημοψήφισμα του Κιργιστάν της 11ης Δεκεμβρίου 2016: δημοκρατικές διαδικασίες για ένα συντηρητικότερο Σύνταγμα;

OMEKAP Info Note 3 AT 20170130

Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – Αρ.3, 30 Ιανουαρίου 2017.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2016, οι πολίτες του Κιργιστάν κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα προκειμένου να τοποθετηθούν επί των προτεινόμενων, από την κυβέρνηση, συνταγματικών τροποποιήσεων. Οι τροποποιήσεις αφορούσαν τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και μια σειρά από δικαιώματα και ελευθερίες. Στο 3ο Ενημερωτικό Σημείωμα της ΟΜΕΚΑΡ γίνεται αναφορά, αρχικά, σε κάποιες γενικές πληροφορίες για το Κιργιστάν, όπως το πολιτικό σύστημα της χώρας μετά-σοβιετικά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στον οικονομικό τομέα κατά τη μεταβατική περίοδο. Ύστερα, γίνεται λόγος για τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν μετά την ανεξαρτητοποίηση του κράτους. Έμφαση δίνεται στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2016 και στις βασικές συνταγματικές τροποποιήσεις που αυτό επέφερε. Τέλος, γίνεται αναφορά σε ορισμένες απόψεις, τόσο των επικριτών όσο και των κυβερνητικών αξιωματούχων, αναφορικά με το δημοψήφισμα.

AP Atambayev in Bishkek 20161211

Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν εκτελώντας τα εκλογικά του καθήκοντα.

Πηγή: Associated Press, 11 Δεκεμβρίου 2016.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Κεντρική Ασία και την Ρωσία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Το Δημοψήφισμα του Κιργιστάν της 11ης Δεκεμβρίου 2016» – Αρ.3, 30 Ιανουαρίου 2017.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.