Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας – Τόμος 3, Τεύχος 1, 2016.

OMET Cahiers 5 Pic Janv 2016

Τα Τετράδια της ΟΜΕΤ,  3(1), 2016.

Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας αποτελούν σύντομες αναλύσεις γύρω από επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Στη σύνταξη των Τετραδίων συμμετείχαν προπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στο 5ο τεύχος των «Τετραδίων της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας» εξετάζονται μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της τουρκικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που έλαβαν χώρα την περίοδο Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου του 2015. Πρόκειται για την περίοδο αμέσως μετά τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν το κυβερνών κόμμα αποτυγχάνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού έχοντας μείνει άκαρπες, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Στο τεύχος αυτό εξετάζεται η προσπάθεια του ΚΔΑ να προσεγγίσει την άκρα δεξιά, προκειμένου να διευρύνει τη βάση και τους ψηφοφόρους του, καθώς και την άτεγκτη πολιτική φίμωσης των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης που ακολουθεί. Εξετάζεται ακόμη η οικονομική πολιτική της ισλαμικής παράταξης με έμφαση στον παρεμβατισμό του Προέδρου Έρντογαν στα διοικητικά της Κεντρικής Τραπέζης. Τέλος, εξετάζεται η σχέση της Άγκυρας με τους Κούρδους και την κρίση της Μπασίκα στο Β. Ιράκ.

Οι αναλύσεις είναι προϊόν έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο της «Ομάδας Έρευνας Τουρκίας» (ΟΜ.Ε.Τ.). Στόχος των αναλύσεων είναι η περιγραφή και ερμηνεία των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας επί τη βάσει των θεωριών και μεθόδων που προσφέρουν οι Διεθνείς Σχέσεις. Μέσα από την προσπάθεια έρευνας και κατανόησης της πολύπλοκης τουρκικής πραγματικότητας, η ΟΜ.Ε.Τ. επιχειρεί, αφενός, να φωτίσει σημαντικές πτυχές της άμεσης περιφέρειάς μας, και αφετέρου, να συμβάλει στην όσο το δυνατόν αρτιότερη κατάρτιση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας μας, το οποίο μελετάει συστηματικά την Τουρκία.

Το αρχείο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας – Τόμος 3, Τεύχος 1, 2016.