Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας – «Επίθεση στη Διανόηση»– Αρ.8, 9 Δεκεμβρίου 2016

«Επίθεση στη Διανόηση: οι συλλήψεις δημοσιογράφων και συγγραφέων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος»

info-note-8-chk-dec-2016

Το περιβάλλον περιορισμένης ελευθερίας έκφρασης και λόγου στην Τουρκία έχει υποστεί δραματική επιδείνωση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Η έκδοση διαταγμάτων στα πλαίσια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έχει δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη δημοσιογράφοι, συγγραφείς και γενικότερα εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε., αλλά και να απαγορευτεί η απρόσκοπτη λειτουργία έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα περίπου 40.000 άτομα που έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πάνω από 130 είναι δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Χαρακτηριστική είναι οι πρόσφατες συλλήψεις των Ασλί Έρντογαν και Νετζμιέ Αλπάϊ, οι οποίες παρά την αθώωσή τους από το δικαστήριο, εξακολουθούν να είναι φυλακισμένες με την κατηγορία, αυτή τη φορά, της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Τουρκία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας – «Επίθεση στη Διανόηση: οι συλλήψεις δημοσιογράφων και συγγραφέων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» – Αρ. 8, 9 Δεκεμβρίου 2016.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.