Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Η ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό BRICS» – Αρ. 9, 20 Απριλίου 2024.

Η ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό BRICS: πιθανές ευκαιρίες «αποδολαριοποίησης» και προσκόμματα στην εμβάθυνση των σχέσεων.

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 το Ιράν έγινε επίσημα μέλος του διακυβερνητικού Οργανισμού BRICS μαζί με την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Η.Α.Ε.. Η ηγεσία του οργανισμού είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αναβαθμίσει το Ιράν από το καθεστώς του κράτους-παρατηρητή σε εκείνο του μόνιμου μέλους από τον Αύγουστο του 2023, στη σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ. Η πρόθεση ένταξης ολοένα και περισσότερων κρατών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στον οργανισμό είναι μια πολιτική των ηγετικών κρατών του, της Ρωσίας και της Κίνας, που αποβλέπει στην ανακατανομή της γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής ισχύος στην Ευρασία. Το Ιράν, με την ένταξή του στον οργανισμό, προσπαθεί να ωφεληθεί από τις ανακατατάξεις στο διεθνές σύστημα και να τον αξιοποιήσει ως μέσο άσκησης πίεσης στη Δύση, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του.

Σκοπός του παρόντος Ενημερωτικού Σημειώματος είναι να αναδείξει την αναβαθμισμένη σημασία του οργανισμού BRICS στην ατζέντα της πολιτικής «look East» του Ιράν. Αναλύει ακόμη κάποιους ανασταλτικούς παράγοντες που ενδέχεται να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στο Ιράν παρά να δώσουν λύσεις. Οι εν λόγω λύσεις αφορούν την αντιμετώπιση της διπλωματικής απομόνωσης της Τεχεράνης και των οικονομικών κυρώσεων που της έχει επιβάλλει η Δύση.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας» αποτελεί μία σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Κεντρική Ασία και τη Ρωσία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορεί να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο:Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Η ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό BRICS» – Αρ. 9, 20 Απριλίου 2024.