Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Η απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν» – Αρ. 8, 12 Απριλίου 2024.

Η απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν. Διεθνείς και Εσωτερικές Προκλήσεις για το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Στον απόηχο της ανθρωπιστικής κρίσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, ο Ο.Η.Ε, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε διήμερη διάσκεψη στην Ντόχα του Κατάρ με σκοπό να διερευνηθεί ο κοινός «χάρτης» σύμφωνα με τον οποίο η διεθνής κοινότητα θα ήταν σκόπιμο να δράσει για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες προκλήσεις στο εσωτερικό του κράτους. Ωστόσο, η αποστασιοποίηση των Ταλιμπάν από τις διεθνείς επιταγές και η επιλογή τους να εμπλακούν σε διμερείς διπλωματικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για ένα κοινό δίαυλο διαλόγου. Στο μεταξύ, η επάνοδος του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αξιοπιστία του καθεστώτος των Ταλιμπάν στις δεσμεύσεις τους για περιφερειακή ασφάλεια. 

Σκοπός του παρόντος Ενημερωτικού Σημειώματος είναι να αναδείξει την πρόκληση που αναδύει το αφγανικό ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα, τα εσωτερικά ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν και να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της de facto ηγεσίας με τη Ρωσία και την Κίνα.  

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Κεντρική Ασία και την Ρωσία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο.Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Η απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν» – Αρ. 8, 12 Απριλίου 2024.