Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Το Τρομοκρατικό Χτύπημα στη Μόσχα» – Αρ.10, 11 Απριλίου 2024.

Το Τρομοκρατικό Χτύπημα στη Μόσχα και η Επάνοδος του Φονταμενταλιστικού Ισλάμ ως Απειλή για τη Ρωσική Εθνική Ασφάλεια

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα την 22α Μαρτίου 2024, με απολογισμό πάνω από 140 νεκρούς, επανέφερε την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας για τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Χορασάν (IS-KP). Οι ρωσικές αρχές αντέδρασαν άμεσα, συλλαμβάνοντας τους φερόμενους ως δράστες, τατζικικής καταγωγής. Παρά τις προειδοποιήσεις, όμως, των δυτικών δυνάμεων, οι ρωσικές αρχές δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά, ούτως ώστε να αποτραπεί η επίθεση.

Σκοπός του παρόντος Ενημερωτικού Σημειώματος είναι η καταγραφή των αιτιών που οδήγησαν στην επίθεση, η διερεύνηση της πιθανής σύνδεσης της επίθεσης με τους πολέμους στη Συρία και την Ουκρανία, καθώς και η αντίδραση της ρωσικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Το Τρομοκρατικό Χτύπημα στη Μόσχα και η Επάνοδος του Φονταμενταλιστικού Ισλάμ ως Απειλή για τη Ρωσική Εθνική Ασφάλεια» – Αρ.10, 11 Απριλίου 2024.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.