Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Αρμενία-Αζερμπαϊτζαν: Η αναζωπύρωση της έντασης (Ιούλιος του 2020)» – Αρ.8, 24 Αυγούστου 2020.

Αρμενία-Αζερμπαϊτζαν: Η αναζωπύρωση της έντασης

(Ιούλιος του 2020)

Info Note Caucasus No 8 August 2020

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – Αρ. 8, 24 Αυγούστου 2020.

Την 12η Ιουλίου του 2020, σημειώθηκε νέα κλιμάκωση στην περιοχή του Καυκάσου μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή τη φορά, η ανάφλεξη παρατηρήθηκε στα βόρεια, όπου η περιοχή Ταβούς της Αρμενίας συνορεύει με την περιοχή Τοβούζ του Αζερμπαϊτζάν. Το χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης αυτής έγκειται στο ότι έλαβε χώρα όχι στο σύνηθες σημείο ανάφλεξης, δηλαδή στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ (ή «Ναγκόρνο – Καραμπάχ»), αλλά στο βόρειο τμήμα της μεθορίου των δύο χωρών.

armenia-azerbaijan-conflict-map-20200712

Χάρτης της ζώνης έντασης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

ΠηγήRadio Free Europe/Radio Liberty, 15 Ιουλίου 2020.

Από τις συγκρούσεις υπήρξαν απώλειες και για τις δύο πλευρές, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, να εισέρχεται εν τέλει σε στάδιο σχετικής αποκλιμάκωσης. Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα αποπειράται να παραθέσει την πορεία της κλιμάκωσης από τις 12 έως και τις 16 Ιουλίου 2020, τον απόηχο της έντασης στην εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και τις συνέπειές τους στις περιφερειακές σχέσεις.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Αρμενία-Αζερμπαϊτζαν: Η αναζωπύρωση της έντασης (Ιούλιος του 2020)» – Αρ.8, 24 Αυγούστου 2020.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.