Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Οι Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία (18 Μαρτίου 2018)» – Αρ. 5, 6 Απριλίου 2018.

Οι Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία

(18 Μαρτίου 2018)

OMEKAR Info Note 5 20180406
Ομάδα Έρευνας Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – Αρ. 5, 6 Απριλίου 2018.

Στις 18 Μαρτίου τού 2018 έλαβαν χώρα οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις οποίες επτά υποψήφιοι ανταγωνίζονταν τον επί τρεις φορές εκλεγμένο και εν ενεργεία Πρόεδρο τής Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δημοφιλία τού Ρώσου Προέδρου ήταν πρόδηλη στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δεν φανέρωσαν σημαντικό ανταγωνισμό έναντι τού Ρώσου Προέδρου. Παρόλα αυτά, η σημασία των αποτελεσμάτων των ρωσικών εκλογών για την παγκόσμια πολιτική σκηνή ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

Reuters Putin Elecrions 20180319
Ο Ρώσος Πρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση. Πηγή: Reuters, 19 Μαρτίου 2018.

Η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται αντιμέτωπη με την δυναμική επανεμφάνιση ενός «ψυχροπολεμικού» κλίματος στις σχέσεις της με τις Η.Π.Α. και την ψυχρότητα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) απέναντι στο Κρεμλίνο, λόγω τής υπόθεσης Σκριπάλ. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις στα ρωσικά προϊόντα λόγω της Κριμαίας, ενώ τα ζητήματα της εμπλοκής του ρωσικού στρατού στη Συρία αποκτούν διαρκώς νέο στρατηγικό ενδιαφέρον.

Στο εσωτερικό τής Ρωσίας, η περιορισμένη ελευθερία τού Τύπου και των μέσων ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την μειωμένη ανεξαρτησίας τής δικαιοσύνης, συνθέτουν την εικόνα ενός ανελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος. Επιπλέον, οι υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς, οι οποίες αφορούν τα πρόσωπα τής ρωσικής ελίτ (elite), τα οποία περιστοιχίζουν τον Ρώσο Πρόεδρο, πληθαίνουν συνεχώς. Παράλληλα, η σταδιακή οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, η οποία παρουσιάζεται μέσω των ΜΜΕ, δεν ήταν ορατή από την πλειοψηφία των ευάλωτων οικονομικά Ρώσων πολιτών ήδη από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Το ενημερωτικό αυτό σημείωμα έχει στόχο να ασχοληθεί με τα σημαντικότερα ζητήματα τής προεκλογικής περιόδου στη Ρωσία, το αποτέλεσμα τής εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και τον απόηχο τού αποτελέσματος στην εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Κεντρική Ασία και την Ρωσία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Οι Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία (18 Μαρτίου 2018)» – Αρ. 5, 6 Απριλίου 2018.