Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας – «Τουρκικός Ευρασιανισμός: το ενδιαφέρον του Έρντογαν για «άνοιγμα» στην Ευρασία»– Αρ.13, 21 Ιουλίου 2017.

Τουρκικός Ευρασιανισμός: το ενδιαφέρον του Έρντογαν για «άνοιγμα» στην Ευρασία

Info Note 13 DT July 2017

Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας –Αρ.13, 21 Ιουλίου 2017.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη στενότερων οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες της Ευρασίας. Η τάση αυτή συνδέεται με το λεγόμενο Τουρκικό Ευρασιανισμό, ο οποίος πηγάζει από τις ιδιαίτερες πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρεί ή θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία με τις χώρες που δεσπόζουν στην περιοχή της Ευρασίας. Ο Ευρασιανισμός, ο οποίος επανήλθε στην επικαιρότητα κυρίως σε σχέση με τη ρωσική εξωτερική πολιτική, τάσσεται υπέρ των οικονομικών, πολιτικών, και πολιτιστικών συμμαχιών και συγκλίσεων μεταξύ των κρατών της Ευρασίας. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας προς την Ευρασία πηγάζει από τις κοινές πολιτισμικές ρίζες των λαών της Ευρασίας, αλλά και τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των εν λόγω χωρών, ενώ σχετίζεται και με τους τουρκικούς λαούς και την ιδέα του Παν-Τουρκισμού που άκμασε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκφράζεται από ακροδεξιούς κύκλους στην Τουρκία στις μέρες μας. Επιπλέον, η Τουρκία, φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις σφαίρες επιρροής που υπάρχουν στις παρυφές της Ευρασίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.  Η σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρασία διαφαίνεται και από μια σειρά επισκέψεων που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2017, οι οποίες προέβλεπαν την επίσημη συνάντησή του με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Στην ανάλυση που ακολουθεί, θα παρουσιαστούν τα κυριότερα θέματα που δέσποσαν στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του Τούρκου Προέδρου με τα σημαντικότερα αυτά κράτη της Ευρασίας. 

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Τουρκία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Τουρκίας – «Τουρκικός Ευρασιανισμός: το ενδιαφέρον του Έρντογαν για «άνοιγμα» στην Ευρασία»– Αρ.13, 21 Ιουλίου 2017.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.