Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Οι εκλογές στην Αμπχαζία (12 Μαρτίου 2017): αποσταθεροποιητικός παράγοντας στις σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας» – Αρ.5, 17 Ιουλίου 2017

Οι εκλογές στην Αμπχαζία (12 Μαρτίου 2017): αποσταθεροποιητικός παράγοντας στις σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας

Info Note Caucasus No 5 July 2017

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – Αρ.5, 17 Ιουλίου 2017

Στις 12 Μαρτίου του 2017, η περιοχή της Αμπχαζίας, η οποία επιχειρεί να αποσχιστεί από τη Γεωργία, κήρυξε εκλογές για την ανάδειξη νέου «Κοινοβουλίου». Δεν είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται στην περιοχή αυτή, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες. Οι εκλογές αυτές ήταν οι τρίτες κοινοβουλευτικές που έλαβαν χώρα στην Αμπχαζία από το 1999 και μετά. Ωστόσο, οι εκλογές του 2017 προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο εκ μέρους της Γεωργίας όσο και της διεθνούς κοινότητας, κυρίως λόγω της ανάμειξης της Ρωσίας στην περιοχή (Αμπχαζία και Νότια Οσετία). Η Ρωσία, όπως θα αναλυθεί παρακάτω, προσπάθησε έμμεσα να ασκήσει επιρροή στην εκλογική διαδικασία, διατηρώντας έντονη παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές, θα γίνει αναφορά στο πολιτικό καθεστώς της Αμπχαζίας και κυρίως στις σχέσεις της με τη Γεωργία και τη Ρωσία.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Οι εκλογές στην Αμπχαζία (12 Μαρτίου 2017): αποσταθεροποιητικός παράγοντας στις σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας» – Αρ.5, 17 Ιουλίου 2017.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλίκ εδώ.