Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Η Επαύριον της Σύγκρουσης στο Ορεινό Καραμπάχ» – Αρ.9, 8 Δεκεμβρίου 2020.

Η Επαύριον της Σύγκρουσης στο Ορεινό Καραμπάχ: Ανακωχή και Νέα Τάξη Πραγμάτων στο Νότιο Καύκασο.

Info Note Caucasus No 9 Dec 2020
Η διαμάχη της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη διαμφισβητούμενη περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ, το οποίο επί έξι εβδομάδες είχε αποτελέσει εστία συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών, έληξε τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020, ο ίδιος από κοινού με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεβ, υπέγραψαν Συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ. Η Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα (ώρα Μόσχας).

Σκοπός του παρόντος Ενημερωτικού Σημειώματος είναι η αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην κλιμάκωση της κρίσης, στις αποτυχημένες προσπάθειες διαμεσολάβησης που προηγήθηκαν, στην επίτευξη της οριστικής Συμφωνίας εκεχειρίας και στην παράθεση των όρων της, καθώς και στη θέση σε εφαρμογή των όρων, από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως τις 17 Νοεμβρίου 2020.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Η Επαύριον της Σύγκρουσης στο Ορεινό Καραμπάχ» – Αρ.9, 8 Δεκεμβρίου 2020.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.