Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας , 4(1) 2017.

OMET Cahiers Couvert Janv 2017

Τa Τετράδια της ΟΜΕΤ, 4(1) 2017

Τα «Τετράδια» της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας αποτελούν σύντομες αναλύσεις γύρω από επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Στη σύνταξη των Τετραδίων συμμετείχαν προπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σε αυτό το 7ο τεύχος των «Τετραδίων της Ομάδας Έρευνας Τουρκίας» εξετάστηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο Ιουλίου 2016-Ιανουαρίου 2017. Αυτά είναι: α) η προσπάθεια που καταβάλει η Άγκυρα να επηρεάσει ξένες κυβερνήσεις, όπως εκείνη της Αλβανίας, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο η ισλαμική ηγεσία της Τουρκίας θεωρεί ως απειλή, β) οι προσπάθειες ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες μέσω των επιχειρηματιών, και γ) η ενίσχυση της παρουσίας και της επιρροής της Άγκυρας στην Μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης.

Οι αναλύσεις αυτές είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησαν δόκιμοι ερευνητές της «Ομάδας Έρευνας Τουρκίας» (ΟΜ.Ε.Τ.) του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών, οι οποίοι είναι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι αναλύσεις αυτές στόχο έχουν να περιγράψουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας βάσει της παρατήρησης, καθώς και να τις ερμηνεύσουν βάσει θεωριών των Διεθνών Σχέσεων. Η συστηματική έρευνα γύρω από τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, που γίνεται στους κόλπους της ΟΜ.Ε.Τ. από τα μέλη της, αποσκοπεί στο να συμβάλει στην αρτιότερη δυνατή κατάρτιση των νέων ερευνητών μας.

Το αρχείο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τα Τετράδια της ΟΜΕΤ, 4(1) 2017