Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών – 1(1) 2016

1-cover-vertical
Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών, 1(1) 2016

Σε αυτό το πρώτο τεύχος των Τετραδίων των Ευρασιατικών Μελετών αναλύονται μερικές από τις πιο σημαντικές διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τις αλληλεπιδράσεις των κυρίαρχων –και μη κυρίαρχων– μονάδων κυρίως του περιφερειακού υποσυστήματος του Καυκάσου τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου του 2015.

Στα Τετράδια αυτά εξετάζονται θέματα όπως:

α) η ρωσό-αρμενική αμυντική συμφωνία, η οποία θέτει τις βάσεις ενός ενιαίου συστήματος αεράμυνας, που λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι των ανταγωνιστικών στρατηγικών αξόνων.

β) η δράση μη κυρίαρχων δρώντων στη Γεωργία, που στόχο έχουν την εξάπλωση του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» στον Καύκασο.

γ) οι σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας.

δ) οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις τόσο του Καυκάσου όσο και της Μέσης Ανατολής, και της Γερμανίας μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τους ισχυρούς του διεθνούς συστήματος λόγω των πυρηνικών προγραμμάτων της Τεχεράνης.

ε) η προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Ε.Ε., προκειμένου να εδραιωθούν οι δημοκρατικού θεσμοί και η οικονομία στην εν λόγω χώρα.

Οι αναλύσεις αυτές είναι προϊόντα έρευνας των μελών της επιστημονικής «Ομάδας Έρευνας Καυκάσου» (ΟΜ.Ε.Κ.) του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (Ε.Τ.Ε.Μ.), η οποία απαρτίζεται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στην προσπάθειά τους αυτή πλαισιώθηκαν από ειδικούς σε θέματα Ευρασίας, μέλη και συνεργάτες του Ε.Τ.Ε.Μ., οι οποίοι έλεγξαν και έκαναν επισημάνσεις στις πρωτότυπες αυτές αναλύσεις, προκειμένου να βελτιωθούν και να πάρουν την τελική τους μορφή. Οι εν λόγω αναλύσεις επιδιώκουν να περιγράψουν και να ερμηνεύσουν τις εσωτερικές και διεθνείς σχέσεις των κυρίαρχων μονάδων του περιφερειακού υποσυστήματος του Καυκάσου, τόσο μεταξύ τους όσο και με χώρες της ευρύτερης περιφέρειας, με επιστημονικές μεθόδους που προσφέρουν οι Διεθνείς Σχέσεις, για να επεκταθούν αργότερα, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, καλύπτοντας και το υποσύστημα της Κεντρικής Ασίας.

Το αρχείο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών, 1(1) 2016