Τετράδια Ευρασιατικών Μελετών – 1(2) 2016.
Στο δεύτερο τεύχος των «Τετραδίων Ευρασιατικών Μελετών» αναλύονται μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικό-διπλωματικές, οικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις, που σχετίζονται συχνά με την ασφάλεια των περιφερειακών υποκειμένων, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τις αλληλεπιδράσεις των κυρίαρχων μονάδων του περιφερειακού υποσυστήματος του Καυκάσου και της περιοχής που το περιβάλλει, τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου–Ιουνίου του 2016. Τα θέματα που εξετάζονται είναι τα εξής:
α) Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, δύο χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια του Καυκάσου και ενίοτε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εν λόγω περιοχή, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
β) Η ανάφλεξη της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που είχε αδρανήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία αφορά την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της γύρω περιοχής, που τελεί υπό αρμενικό έλεγχο.
γ) Η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Γεωργίας με όχημα τις ενεργειακές σχέσεις, εξέλιξη που, παρά τα ανοιχτά θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων που προέκυψαν μετά τη σύγκρουση του 2008, προσφέρει προοπτικές «βελτίωσης» των διμερών τους σχέσεων.
δ) Η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα, μια άλλη σημαντική ανερχόμενη δύναμη, απέναντι στις χώρες του Καυκάσου.
ε) Η λανθάνουσα ισχύς του Αζερμπαϊτζάν, που οφείλεται στην οικονομική ισχύ που απόκτησε το Μπακού τα τελευταία χρόνια χάρη στα πλούσια –τουλάχιστον έως πρότινος– κοιτάσματα υδρογονανθράκων του, καθώς και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η εξάρτησή του από αυτά, τόσο για την εν λόγω χώρα όσο και για την περιοχή.
Οι αναλύσεις των Τετραδίων είναι αποτέλεσμα κοπιώδους ερευνητικής προσπάθειας των μελών της επιστημονικής «Ομάδας Έρευνας Καυκάσου» (ΟΜ.Ε.Κ.) του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (Ε.Τ.Ε.Μ.). Στην προσπάθεια αυτή, τα μέλη της ΟΜ.Ε.Κ., η οποία απαρτίζεται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πλαισιώθηκαν από επιστήμονες –είτε μέλη είτε συνεργάτες του Ε.Τ.Ε.Μ.– που έχουν ειδικευτεί σε θέματα Ευρασίας. Τα κείμενα των μελών της ΟΜ.Ε.Κ., προτού πάρουν την τελική μορφή τους, έτυχαν του απαραίτητου ελέγχου από τους ειδικούς αυτούς, έτσι ώστε τα εν λόγω πρωτότυπα κείμενα να βελτιωθούν. Στόχος των αναλύσεων των Τετραδίων αυτών είναι η εξοικείωση των νέων ερευνητών με την επιστημονική έρευνα, περιγραφή και ερμηνεία των φαινομένων της εσωτερικής και διεθνούς τάξεως των κυρίαρχων –και μη κυρίαρχων– υποκειμένων του περιφερειακού υποσυστήματος του Καυκάσου και της περιοχής που το περιβάλλει. Αυτό επιδιώκεται μέσω της χρήσεως των επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών που προσφέρουν οι Πολιτικές Επιστήμες και κυρίως ο κλάδος των Διεθνών Σχέσεων.
Το αρχείο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ ή να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο: