Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Οι επισκέψεις της Γεωργιανής Προέδρου στις πρωτεύουσες του Καυκάσου» – Αρ.7, 29 Απριλίου 2019.

Οι επισκέψεις της Γεωργιανής Προέδρου στις πρωτεύουσες του Καυκάσου

Cover Info Note 7

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – Αρ.7, 29 Απριλίου 2019.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στις πρωτεύουσες του Καυκάσου. Η πρώτη επίσημη προεδρική επίσκεψη της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Γεωργίας στο Μπακού διεξήχθη στις 27-28 Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε τόσο με τον ομόλογό της Ιλχάμ Αλίγιεφ όσο και με την Αντιπρόεδρο της χώρας Μεχριμπάν Αλίγιεβα.

Presid Georg in Baku 20190227

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ερεβάν της Αρμενίας στις 13-14 Μαρτίου, όπου η Σαλώμη Ζουραμπισβίλι συναντήθηκε αρχικά με τον ομόλογό της, Αρμέν Σαρκισιάν και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικόλ Πασινιάν. Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής της στην Αρμενία η Γεωργιανή Πρόεδρος ταξίδεψε στην πόλη του Ετσμιατζίν, όπου συνομίλησε με τον Αρμένιο Πατριάρχη κ.κ. Καρεκίν II για το ζήτημα της υποταγής των αρμενικών εκκλησιών της υπό κατοχή Αμπχαζίας στην επισκοπή της Νότιας Ρωσίας.

Presid Georg in Erevan 20190313

Σκοπός των συναντήσεων της Προέδρου Ζουραμπισβίλι με τους ηγέτες του Καυκάσου ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, της Γεωργίας τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.

Στόχος του ενημερωτικού σημειώματος είναι να αποτυπώσει την περιφερειακή πολιτική της νέας Γεωργιανής Προέδρου και να καταγράψει τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στον Καύκασο. Για το σκοπό αυτό γίνεται αρχικά αναφορά στις ιστορικές σχέσεις της Γεωργίας με το Αζερμπαϊτζάν, στο ιστορικό της επίσκεψης της Προέδρου στο Μπακού, στην αντίδραση Γεωργιανών και περιφερειακών δρώντων και εν συνεχεία στις  σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Αρμενίας και στα κύρια σημεία των συναντήσεων της Γεωργιανής Προέδρου με τους ηγέτες της Αρμενίας.

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Καυκάσου – «Οι επισκέψεις της Γεωργιανής Προέδρου στις πρωτεύουσες του Καυκάσου» – Αρ.7, 29 Απριλίου 2019.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.